בעידן הטכנולוגיה המודרנית, אם יש שם אחד שמעורר רגשות עזים, זה סטיב ג'ובס . בדברי הימים של ההיסטוריה הטכנולוגית, סטיב ג'ובס בולט לא רק בזכות החידושים פורצי הדרך שלו אלא גם בזכות הנרטיב המרתק של חייו. אבל האמת הכוללת נשארת בעינה – הוא אייקון ששינה את העולם. המייסד המנוח של אפל נחגג על ידי רבים כגאון ומושמץ על ידי אחרים כבעל חזון פגום. עם זאת, גודל ההשפעה שלו הוא שהופך אותו לבלתי אפשרי להתעלם ממנו.
מהפכן
למי שמעריץ את סטיב ג'ובס, ההערצה שלהם רחוקה מלהיות מופרכת. הוא היה מהפכן. החידושים של אפל בהנהגתו לא רק שינו תעשיות אלא גם שינו מהותית את האופן שבו החברה מתקשרת עם הטכנולוגיה. האייפון, האייפד וה-MacBook הם לא רק מוצרים; הן תופעות תרבותיות – הן מסמלות את ההצטלבות של טכנולוגיה עם אמנות.
הגאונות של ג'ובס לא הייתה רק בחדשנות המוצר. הזוהר שלו טמון בהבנת הרצונות האנושיים וביכולת המופלאה לצפות את ההתנהגות האנושית, להבחין מה צרכנים רוצים לפני שהם יכלו לבטא זאת בעצמם. היכולת של ג'ובס למזג טכנולוגיה עם אסתטיקה עיצובית נותרה ללא תחרות. יכולת זו הייתה מכרעת בדחיפה של אפל להיות החברה הראשונה שהגיעה לשווי שוק של טריליון דולר – עדות לאמונה הבלתי מעורערת של המשתמשים שלה ולטווח הגלובלי של מוצריה.
פינת המבקרים
בעוד שרבים משבחים את ג'ובס על תרומתו המונומנטלית, חלק נותר קריטי. יש שמתייגים אותו כבעל מזג, קשה לעבודה או אפילו עריץ. עם זאת, הניסיון לצמצם את מורשתו למוזרויות אישיות בלבד הוא פשטנות יתר גסה.
הניסיון לצייר את ג'ובס כנבל הגיע לשיא הקולנועי שלו עם סרטו של יוניברסל פיקצ'רס שכותרתו סטיב ג'ובס , שבעיני רבים הרגיש כמו מאמץ להדגיש את פגמיו. עם זאת, בטוויסט אירוני, אפילו בסרט שנראה כוונה למתוח עליו ביקורת, לא ניתן היה להכחיש את הזוהר הבלתי נלווה של סטיב ג'ובס. בין אם הוצג בקרבות בחדר ישיבות או בהשקות מוצר אינטנסיביות, האינטלקט והחזון שלו זרחו מבעד.
עלייה, נפילה והקאמבק הבלתי נשכח
מסלול הקריירה של ג'ובס הוא עניין של אגדות. הוא בנה את אפל, הודח מהיצירה שלו, אבל מה שבא אחריו לא היה ירידה לשכחה אלא סיפור של חוסן יוצא דופן. במהלך ההפסקה שלו מאפל, ג'ובס הקים את NeXT , חברת מחשבים שלימים תהיה חלק בלתי נפרד מהעתיד של אפל, ורכש חברת אנימציה שתהפוך לפיקסאר , ושינתה לנצח את תעשיית האנימציה.
אבל לגורל היה טוויסט. אפל, מתמודדת עם אתגרים, החזירה את ג'ובס. ותחת הנהגתו המחודשת, אפל לא רק התאוששה; הוא נסק לגבהים חסרי תקדים. המוצרים שהושקו לאחר שובו – האייפוד, האייפון והאייפד – לא היו רק מוצלחים אלא מהפכניים.
יותר מטק – משווק פר אקסלנס
מעבר ליכולתו הטכנולוגית, ג'ובס היה איש שיווק אמן. הוא ידע שצרכנים לא קונים רק מוצרים; הם קנו סיפורים, חוויות וחלומות. השקות המוצרים שלו הפכו לאירועים גלובליים. עם כל שחרור, הוא מכר חזון והעולם קנה, כל פעם מחדש.
העלייה המטאורית של אפל
מלבד הביקורות, תחת הנהגתו של ג'ובס, אפל עשתה צעדי ענק שרק מעטים יכולים להתמודד עליהם. החברה הפכה מסטארט-אפ צעיר במוסך למעצמה עולמית, שקבעה סטנדרטים לכל תעשיית הטכנולוגיה. האייפוד גרם לנו לחשוב מחדש על מוזיקה, האייפון הגדיר מחדש את התקשורת, וה-MacBook הפך לסמל של מחשוב מלוטש ויעיל. כל מוצר היה מחליף משחק, לא בגלל המפרט שלו בלבד אלא בגלל החוויה שהוא הבטיח וסיפק.
מול תחרות בלתי פוסקת, אפל, עם ג'ובס בראשה, לא רק שרדה; זה היה משגשג ומוביל. שווי השוק שלה בטריליון דולר לא היה רק אבן דרך פיננסית אלא עדות לעשרות שנים של חדשנות, עקביות ואמון צרכנים שאין שני לו.
האירוניה האולטימטיבית
עם זאת, הטיעון המשכנע ביותר נגד מבקריו של ג'ובס טמון לא במילים אלא במעשים. רבים המבקרים אותו, מפקפקים בשיטותיו או מערערים את חזונו, עושים זאת באמצעות אותם מוצרים שבהם דגל. האייפון שבו הם שולחים טקסט, ה-MacBook איתו הם כותבים, או האייפד שהם משרטטים עליו – כולם עדות לגאונות של ג'ובס. האירוניה הזו טעימה ומדברת הרבה יותר מכל ויכוח שיכול היה.
מסקנה
סטיב ג'ובס, עם כל המורכבות שלו, שינה תעשיות, ממחשוב לאנימציה, מוזיקה לטלקומוניקציה. לצמצם את חייו ועבודתו לדיונים גרידא על אופיו הם חסרי תועלת. כמו כל דמות משפיעה, סטיב ג'ובס היה מורכב. אבל הניסיון להטביע את הזוהר שלו בביקורת דומה ליריקה לעבר השמש, בתקווה לכבות את האש שלה. השמש, במלוא תפארתה הקופחת, נותרת בלתי מושפעת, בדיוק כפי שמורשתו של ג'ובס נותרה ללא נגיעה מצד המתנגדים.
למי שמבקר בעודו נהנה מפירות עמלו, אפשר לשאול: אם ג'ובס היה פגום כפי שאתה מאמין, מדוע יצירותיו נשארות חלק בלתי נפרד מחייך? התשובה, אם כי שותקת, ברורה. הגאונות של ג'ובס, בין אם היא מוכרת או לא, ממשיכה לעצב את עולמנו, חידוש אחד בכל פעם. העדות האילמת של גאונותו נמצאת ממש שם – במסכים שהם מחליקים, במוזיקה שהם מאזינים לה ובעולם שהוא עזר לדמיין.
ג'ובס אמר פעם, " אני רוצה לשים בול ביקום. " והוא עשה. החזון שלו לא היה רק על יצירת מוצרים אלא לגרום לשינוי סיסמי באופן שבו האנושות תופסת את הטכנולוגיה ומקיימת אינטראקציה עם הטכנולוגיה. כל מכשיר של אפל, כל סרט של פיקסאר, כל הערה מרכזית מונומנטלית – הם לא היו רק מוצרים או אירועים; הם היו שקעים ביקום, מאתגרים את הסטטוס קוו ופורצים גבולות.
הסופרת
הבה אל מנסורי, תואר שני באמירויות בשיווק ותקשורת, עומדת בראש סוכנות השיווק המוערכת, BIZ COM. מעבר לתפקיד המנהיגותי שלה שם, היא ייסדה את MENA Newswire, חדשנית מדיה-טק שמשנה הפצת תוכן באמצעות מודל חדשני של פלטפורמה כשירות. חוש ההשקעות של אל מנסורי ניכר ב- Newszy, מרכז הפצה המופעל על ידי בינה מלאכותית . בנוסף, היא שותפה בשוק הפרטי של המזרח התיכון ואפריקה (MEAPMP), פלטפורמת הפרסום העצמאית בצד ההיצע (SSP) המתפתחת במהירות של האזור. המיזמים שלה מדגישים מומחיות עמוקה בשיווק דיגיטלי וטכנולוגיה.