בפיתוח פורץ דרך, חוקרים גילו שיטה לחידוש תאים מייצרי אינסולין בלבלב, מה שעשוי לחולל מהפכה בטיפול בסוכרת. פריצת דרך זו, בראשות Baker Heart and Diabetes Institute באוסטרליה, כרוכה בשימוש מחדש בFDA-תרופות מאושרות להמרצת הצמיחה של תאי אבות צינורית הלבלב, שיכולים לחקות את תפקודם של תאי β הנפגעים בדרך כלל בסוכרת מסוג 1.
המחקר מתרכז בשתי תרופות, GSK126 וTazemetostat, שאושר במקור לטיפול בסרטן. תרופות אלו מכוונות לאנזים EZH2, מווסת מפתח של התפתחות תאים, ועל ידי עיכוב אנזים זה, החוקרים הצליחו לתכנת מחדש תאי צינורית הלבלב לייצר ולהפריש אינסולין בתגובה לרמות הגלוקוז, בדומה לתאי β. תגלית זו משמעותית במיוחד עבור סוכרת מסוג 1, שבה מערכת החיסון הורסת בטעות תאי β, מה שמצריך זריקות אינסולין קבועות לניהול רמות הגלוקוז בדם.
המחקר גילה כי נדרשו רק 48 שעות של גירוי המושרה על ידי תרופות לייצור אינסולין סדיר כדי להתחדש בדגימות רקמה של אנשים עם וללא סוכרת, בטווח גילאים שונים. בהתחשב בשכיחותה העולמית של סוכרת, המשפיעה על כ-422 מיליון אנשים, גישה חדשנית זו מציעה אלטרנטיבה פוטנציאלית לניטור וניהול מתמיד של רמות הסוכר בדם. עם זאת, המחקר עדיין בשלביו המוקדמים, עם ניסויים קליניים שטרם החלו.
התקדמות זו אינה מבודדת; היא מהווה חלק מקשת רחבה יותר של מחקרים מדעיים בטיפול בסוכרת, כולל פיתוחי תרופות ואסטרטגיות חדשות להגנה על תאים מייצרי אינסולין לפני השמדתם. האפיגנטיקאי סם אל-אוסטה, ממכון לב וסוכרת בייקר, מדגיש את החשיבות של גישה רגנרטיבית זו עבור יישומים קליניים עתידיים, תוך שימת דגש על הצורך להבין את המנגנונים האפיגנטיים המניעים התחדשות כזו בבני אדם. הפרטים המלאים של מחקר זה פורסמו ב-התמרות אותות וטיפול ממוקד.