שילוב של מזונות עשירים בסיבים בתפריט היומי של האדם הוא יותר מסתם דרך לקדם יציאות קבועות. לרכיב הבלתי מעוכל הזה שנמצא אך ורק במזון צמחי יש יתרונות בריאותיים מרחיקי לכת, כפי שהוסבר על ידי תזונאים מובילים. סיבים תזונתיים, למרות שהם קשורים בעיקר בסיוע לעיכול, ממלאים תפקיד מקיף יותר בשמירה על הבריאות. מקשירת כולסטרול LDL ועד לטפח מיקרוביוטה במעיים ואיזון רמות הסוכר בדם, היתרונות של הסיבים רבים. כפי שמדגישה ג'קלין פודור, דיאטנית ידועה שבסיסה בבוסטון, "זהו מרכיב חיוני של תזונה מאוזנת, במיוחד לשמירה על בריאות המעיים ."
לפי פודור, סיבים תזונתיים מסווגים לסוגים מסיסים ובלתי מסיסים. שניהם מסייעים בעיכול וברווחה הכללית. בעוד שהראשונים יכולים להוריד את רמות הכולסטרול ולייצב את הסוכר בדם, השני מקדם יציאות קבועות ותומך בבריאות המעיים. רבים מקשרים סיבים אך ורק לעיכול, אך השפעתם משתרעת הרבה יותר. כריסטינה פלמיסאנו, דיאטנית פונקציונלית ואינטגרטיבית, מדגישה את משמעותה בבריאות הכללית. "זה משפיע על ניהול המשקל, על תחושות השובע ואפילו על המערכת החיסונית של הגוף, כשהמעיים הם הבסיס ל-70% ממנו", היא אומרת.
Mayo Clinic מציע לגברים לשאוף ל-30 עד 38 גרם סיבים מדי יום, בעוד שנשים צריכות להתמקד ב-21 עד 25 גרם. עם זאת, לאלו החדשים בדיאטות עשירות בסיבים, פלמיסאנו מייעץ להעלות בהדרגה מ-10-15 גרם, ולבסוף להגיע ל-35 גרם המומלצים. היא מזהירה מפני צריכת יתר, שעלולה להוביל לבעיות במערכת העיכול, במיוחד ללא הידרציה מספקת. תפקידם של סיבים בהקלה על עצירות הוא מכריע. זה מסייע לעיכול על ידי נפח צואה וקידום פריסטלטיקה, התכווצויות קצביות במעיים. ד"ר ג'ואן סאלג' בלייק, פרופסור לתזונה באוניברסיטת בוסטון , משווה דיאטה עשירה בסיבים ל"רכבת משא למערכת העיכול", המפחיתה את הסבירות לעצירות.
אמנם ישנם תוספי סיבים שונים וברים זמינים, מזון מלא טבעי נשאר המקור הטוב ביותר. פלמיסאנו ממליץ על מזונות כמו אגוזים, שקדים קלויים יבשים בשילוב עם תפוחים, או פירות יער עם חמאת אגוזים. מזונות עשירים בסיבים כוללים פטל, פירות יער, שעועית, אגוזים, זרעים, שיבולת שועל, ירקות לא עמילניים, קיווי, עדשים, אבוקדו, דגנים מלאים ותפוחי אדמה. המכונה "פנינה מזינה" על ידי פודור, פטל מציע שמונה גרם של סיבים תזונתיים לכל כוס. פירות יער אלה הם לא רק טעימים, אלא גם עמוסים בתכונות הלוחמות במחלות ובנוגדי חמצון חיוניים.